Grzegorz78 688 Report post Posted November 28, 2017 Witam. Wczoraj przyszły narzędzia i materiały, to i pora zaprezentować moje pierwsze wypociny. Bez śmiechów proszę, bo to pierwsza w życiu mucha: Hak FD Nymph 10 drut 0.6 mm nić Uni 6.0 czarna ogonek -bażant Quill z pióra kaczki Dubbing- zając w kolorze "rusty" odnóża-kuropatwa pochewka z promieni Bażanta O dziwo nie miałem problemów ze zrobieniem Quilli, choć idealne pewnie nie są. Trochę k.. poleciało ze względu na wielokrotnie zerwaną nić wiodącą. Mimo że to z mojej winy, to i tak wiem, że muszę zainwestować w porządną nawijarkę, z regulowanym naciągiem. Trochę się napociłem, ale coś tam wyszło. Podczas robienia zdjęć zorientowałem się że zapomniałem zrobić odnóży :angry: Zacząłem kręcić drugą nimfę i oto jest: Największy problem miałem właśnie z tymi odnóżami z piór kuropatwy :( W tej drugiej nie mam już tak uformowanego proporcjonalnie tułowia. Nie przyłożyłem się :wacko: W pierwszej co prawda też szału nie było, ale chyba znacznie lepiej. W obu muchach problem z główką. Błędy wynikały z braku zostawienia miejsca na nią, jak i samego formowania :) Braki techniczne powodowały frustrację. Muszę się nauczyć zakańczać finisherem, albo kupić inny. Na dzisiaj koniec kręcenia. W oczach mi się...mieni :D Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
hi tower 2,151 Report post Posted November 28, 2017 No trudno stwierdzić że rozpiera mnie duma bo chłop ma 3,5 roku i mógłby się bardziej przyłożyć. Ale się nie poddał i z niewielka pomocą mucha powstała... Share this post Link to post Share on other sites
hi tower 2,151 Report post Posted November 28, 2017 a ambicje wyglądały tak ;) Share this post Link to post Share on other sites
Epidares 177 Report post Posted November 28, 2017 (edited) Powrót do imadła po takiej przerwie bywa bolesny ;) No, ale cóż- coś tam się ukręciło. Mam nadzieję że zaliczy bo jednak ten quill to nie moja bajka ;) [attachment=462312:DSCF4822.JPG] Edited November 28, 2017 by Epidares Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted November 29, 2017 (edited) Skupiłem się na poprawie proporcji muchy i w tym elemencie chyba jest lepiej . Zresztą to oceni grono pedagogiczne ;) . Jednak znów wlazłem lakierem na oczko haczyka :angry: , ale pomny słów Mirka o trzęsących się rękach :D , przed utwardzeniem lakieru wlot oczko oczyściłem . :) Edited November 29, 2017 by pisarz Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted November 29, 2017 Ładna muszka Piotr. :good: Nie spoczywasz Waść na laurach. :) Pewne drobiazgi można by poprawić, ale ogólnie coraz lepiej. Tak mi się wydaje ;) Ogonek by się przydał trochę równiejszy i główka zgrabniejsza. Przy nawijaniu główki trzeba obudzić w sobie maksymalne pokłady skąpstwa, a jak się przypadkiem zalakieruje oczko, można przeciągnąć przez nie jakieś zbędne smukłe piórko. Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted November 29, 2017 Witam Panowie ponownie :) Jak to się mówi: do trzech razy sztuka. Korzystając z odrobiny luzu zasiadłem dzisiaj od nowa do imadła z postanowieniem, że przyłożę się bardziej. Starałem się pamiętać o proporcjach, dokładniejszym uformowaniu tułowia z ołowiu i nici, oraz o pozostawieniu miejsca na główkę. Materiałów użyłem ponownie tych samych co poprzednio, zastępując tylko dubbing z zająca, błyszczącym Spectry Hendsa. Na główkę dałem kropelkę kleju UV i potraktowałem latarką, przekładając wcześniej drut przez oczko haka. Oto efekt: Mucha z pewnością idealna nie jest, ale osobiście muszę przyznać, że jestem bardziej niż zadowolony :) Dzisiaj pracowało mi się pewniej i o wiele swobodniej niż wczoraj. Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Epidares 177 Report post Posted November 29, 2017 A z czego miałeś quill? Dla mnie jego zachowanie i kształt stanowią największy problem. Mam albo za szerokie segmenty końcowe i kłopot z zawiązaniem quilla, Albo mam za krótki tułów znacznie :/ Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 29, 2017 Grzegorz78 - robisz gigantyczne kroki i postępy. Brawo! Jak na początek przygody z wiązaniem to trudna mucha. Pierwsza Twoja była szczerze mówiąc nędzna, ale ta ostatnia jest już całkiem niezła. Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted November 29, 2017 Z piór skrzydłowych kaczki krzyżówki. Nie mam absolutnie żadnych problemów ze ściągnięciem quilla, wybieram tylko odpowiedniej wielkości pióro- w przypadku mojej nimfy na haku #10 te największe Sent from my iPhone using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted November 29, 2017 Grzegorzu, wykonywanie dobrych much, to jest po prostu kwestia praktyki i pewnej wprawy. Wystarczyło trochę popróbować i jak sam widzisz jest coraz lepiej i przyjemniej. Proporcjami dobrze jest nawiązywać do pierwowzoru, wtedy człowiek prędzej wyczuje gdzie trochę dodać, a gdzie ująć :) Fajne muszysko. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 29, 2017 Epidares - lada chwila będzie filmik z przygotowania quilla ze stosiny - pewnie wtedy będzie łatwiej. Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz78 688 Report post Posted November 29, 2017 Grzegorz78 - robisz gigantyczne kroki i postępy. Brawo! Jak na początek przygody z wiązaniem to trudna mucha. Pierwsza Twoja była szczerze mówiąc nędzna, ale ta ostatnia jest już całkiem niezła. Dziękuje. Zawsze jak coś zaczynam, to staram się to robić dobrze[emoji4] Pozdrawiam Sent from my iPhone using Tapatalk Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 29, 2017 hi tower - co tu dużo mówić - mucha juniora zdecydowanie lepsza od Twojej :) . Śmiało mu ode mnie pogratuluj. Zadanie ambitne - to prawda. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 29, 2017 pisarz - idziesz zdecydowanie w dobrą stronę. Trochę drobnostek o których wspomniał Pluszszcz i będzie mistrzostwo. Share this post Link to post Share on other sites
Epidares 177 Report post Posted November 29, 2017 Epidares - lada chwila będzie filmik z przygotowania quilla ze stosiny - pewnie wtedy będzie łatwiej. Dzięki. Zdejmowanie quilla już opanowałem po twoich zdjęciach. Bardziej kłopot miałem z dobraniem odpowiedniego quilla do wielkości nimfy. Ja akurat mam tylko cyrankę- może wychodzi inny stożek- szerszy u podstawy. Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted November 29, 2017 Grzegorz78 - robisz gigantyczne kroki i postępy. Brawo! Jak na początek przygody z wiązaniem to trudna mucha. Pierwsza Twoja była szczerze mówiąc nędzna, ale ta ostatnia jest już całkiem niezła. Masz siły? Słuchajcie piszę o co chodzi ... Wczoraj z Joasią oraz Mirkiem nagrywaliśmy w Toruniu filmy do Szkółki. W sumie od 16:30 do 0:30 .... Przyjechali po południu, nagraliśmy, wsiedli do samochodu i pojechali do Krakowa. Wielkie podziękowania za zaangażowanie i pełen profesjonalizm. Mamy 9 filmów. W tym wydziubanie quilla oraz w/w muszkę. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 29, 2017 Sił brak. Ale roboty kawałek udało się pchnąć do przodu. Jeszcze w piątek na Rybomanię... Share this post Link to post Share on other sites
Pisarz.......ewski Piotr 12,062 Report post Posted November 29, 2017 Ładna muszka Piotr. :good: Nie spoczywasz Waść na laurach. :) Pewne drobiazgi można by poprawić, ale ogólnie coraz lepiej. Tak mi się wydaje ;) Ogonek by się przydał trochę równiejszy i główka zgrabniejsza. Przy nawijaniu główki trzeba obudzić w sobie maksymalne pokłady skąpstwa, a jak się przypadkiem zalakieruje oczko, można przeciągnąć przez nie jakieś zbędne smukłe piórko. Irek , dziękuję za Twoje jak zawsze cenne rady :) . Z główką , to masz 100% racji , bezapelacyjnie mocno przesadziłem :angry: . A ogonek , może bezsensu ale właśnie taki sobie wymyśliłem. Share this post Link to post Share on other sites
ezehiel 4,670 Report post Posted November 29, 2017 Ja mam body co w imadle siedzi ale brak czasu na finisz... Córka mi dwa quile zjadła... Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted November 29, 2017 W ramach szkółki wiązania much (jerkbait.pl i salar.pl) przedstawiamy w jaki sposób wykonać quilla ze stosiny pióra kaczki. Oczywiście do tego zadania nada się wiele innych piór.https://youtu.be/kj8vH26FD_E Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted November 30, 2017 Z tym quillem lekko nie jest :) [attachment=462555:image.jpeg] [attachment=462558:image.jpeg] Proszę o naukę, pokutę i rozgrzeszenie. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 30, 2017 partyzant - ta druga bardziej mi się podoba, bo szczuplejsza i bardziej smukła, jak larwa jętki. Ogonek i bródka trochę za długie. Przypilnuj uformowania ładnego stożka na tułowiu z nici wiodącej, zanim nawiniesz quilla. Jak jest krzywo pod spodem, quill nie ułoży się równo, jak jest niewielki stożek w podkładzie, to samo wyjdzie na quillu. Nie jest źle, ale jak się postarasz bardziej...będzie lepiej! Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek Dmyszewicz 661 Report post Posted November 30, 2017 (edited) Quill ze stosiny... myślałem, że jajo zniosę. Ale w końcu ładny pasek się oderwał. Dzięki wielkie Mirku za film!!! A oto moja muszka: [attachment=462666:DSCN0840.JPG] [attachment=462667:DSCN0837.JPG] Są dwa momenty podczas kręcenia tej muchy, które są dla mnie "nerwowe": na początku wiązania quill ześlizguje mi się na ogonek pod koniec wielka czupryna z uciętej pochewki z promieni bażanta robi uskok, skąd nić wiodąca spada sobie w przepaść... (zrobiłem więc cztery obroty finiszerem, a później sześć razy ponownie i główkę ugniotłem paznokciem :D ) Edited November 30, 2017 by Krzysiek Dmyszewicz Share this post Link to post Share on other sites
etherni 2,336 Report post Posted November 30, 2017 (edited) Drugie podejście, tym razem materiały zgodnie z stepem, znalazło się piórko kuropatwy: [attachment=462698:received_803545493180301.jpeg] [attachment=462699:received_803545459846971.jpeg] Tu quill z bażanta, ale ostatnie eksperymenty wykazały, że bardzo fajny uzyskać można z pióra ogonowego sroki, z części wewnętrznej stosiny. Edited November 30, 2017 by etherni Share this post Link to post Share on other sites