remek 10,499 Report post Posted November 20, 2017 Grey Dun Nymph Wariant. step-by-stepWykonanie muchy: Mirosław PieślakZdjęcia: Tomasz PachlewskiTą ciekawą nimfę wykonałem kiedyś natchniony sprzątaniem w warsztacie. Gdy wiążemy mokre lub suche muchy z promieni lotek kaczki, bażanta, czy kuropatwy, w naszym warsztacie gromadzi się coraz więcej stosin bez promieni z jednej strony. Zwykle je zbieram, nie wyrzucam. Ze sztywniejszych promieni z niezużytej strony możemy wykonać czułki, różki, odnóża, albo nawet tułowia much, a z samej stosiny...To też doskonały materiał! Wystarczy lekko naciąć stosinę od wewnętrznej strony, a następnie zerwać z niej wierzchnią warstwę, taką skórkę. Uzyskamy doskonały, często półprzezroczysty materiał na tułowia nimf i suchych much! W zależności od wielkości pióra i gatunku ptaka, uzyskany materiał będzie miał różne kolory – od białego, przez szary, brąz, a na czarnym kończąc. Czasem będzie dwukolorowy, jak quill. A przecież możemy użyć także pióra barwione. Wówczas gama kolorystyczna będzie niemal nieograniczona. Ten rodzaj tułowia pięknie oddaje segmentację owadów, jest dość trwały, a jeśli założymy, że muchę wykonamy ze zużytych piór to też nic nie kosztuje...Potrzebne materiałyHaczyk bezzadziorowy, nimfowy, z prostym trzonkiem nr 8-14.Lameta ołowiana w dwóch rozmiarach, dostosowana do wielkości haczyka, np. 0,4 i 0,6mm.Nić wiodąca pod kolor imitacji, np. UNI 8/0 lub w większych muchach 6/0.Promienie z pióra ogona bażanta łownego - sterówki.Wierzchnia warstwa stosiny piór kaczki, bażanta lub kuropatwy.Błyszczący dubbing typu spectra.Promienie pokrywowego pióra kuropatwy.Step-by-step1. Mocujemy haczyk w imadle. Nawijamy lametę ołowianą, cieńszą z tyłu, grubszą z przodu haczyka. Nie za dużo.2. Przywiązujemy nić wiodącą, stabilizujemy położenie lamety. Przywiązujemy ogonek z promieni bażanta. 3. Obcinamy zbędne promienie. Kształtujemy tułów nicią wiodącą, aby uzyskać równy, stożkowaty kształt, rozszerzający się do przodu. 4. Przywiązujemy nasz quill ze stosiny i ponownie promienie bażanta na pochewkę. Nicią wiodącą przechodzimy do przodu. 5. Lekko lakierujemy tułów. Nawijamy tułów z quilla ze stosiny, przywiązujemy go przed pochewką. Staramy się wykonać równą segmentację. 6. Na nić wiodącą nakładamy dubbing i nawijamy go z przodu muszki. 7. Dowiązujemy bródkę – odnóża z promieni pióra kuropatwy. 8. Obcinamy resztki pióra kuropatwy, pochewkę przekładamy do przodu i przywiązujemy przy oczku. Pamiętajmy, aby zostawić wystarczającą ilość miejsca na główkę muchy. 9. Obcinamy zbędne promienie, wiążemy główkę, zakańczamy muszkę finisherem. Kropla lakieru wieńczy dzieło. 10. Widok na muszkę z góry. Na co warto zwrócić uwagęNajtrudniejszym elementem jest przygotowanie ładnych quilli ze stosiny. Zwykle po piewszych niepowodzeniach dojdziemy do wprawy i lekko nacinając stosinę od tylnej strony nożyczkami lub żyletką, ciągnąc od czubka pióra do dołu, zerwiemy ładny pasek.Po pierwszych kilku, zwykle dochodzi się do wprawy.Tułów powinien zwężać się na końcu, co uzyskamy kształtując go nicią wiodącą i przywiązując quill od cieńszej, węższej strony (tej od góry pióra).Możemy zrezygnować z ołowiu, wówczas uzyskamy lekką, podpowierzchniową nimfę.Aby zwiększyć jej trwałość, istotne jest polakierowanie tułowia przed nawinięciem quilla, od góry tez możemy go polakierować po przywiązaniu, lub nawet lekko pokryć żywicą UV.CiekawostkiZróbcie muchę w innych wariantach kolorystycznych.Imitacja suchej jętki zawiązana z takim tułowiem też ładnie wygląda.Im większą chcemy zawiązać muchę, tym większego pióra potrzebujemy na quill, i odwrotnie. Do małych much stosujemy quille z małych piórek.Ciekawy tułów do suchych much wykonamy również z nawiniętej całej stosiny pióra z kapki koguta, pozbawonej bocznych promieni.Sposób wykonania quilla prezentujemy na poniższym filmie.https://youtu.be/kj8vH26FD_EWykonanie muszki prezentuje Joasia Pieślak.https://www.youtube.com/watch?v=VVZwRrq1W4A&feature=youtu.be Share this post Link to post Share on other sites
remek 10,499 Report post Posted November 20, 2017 Swoje propozycje much prezentujecie do 11.12.2017. Przewidujemy publikację filmu step-by-step około 4.12.2017. Na razie próbujecie sami :) Share this post Link to post Share on other sites
partyzant 87 Report post Posted November 20, 2017 ten dubbing jest zielony? Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 20, 2017 (edited) Dubbing w kolorze Peacock - czyli czarno-zielony. Może tego koloru najlepiej nie widać na zdjęciu. Ale możesz dać jakikolwiek inny, raczej ciemny. http://salar.pl/produkt-1371-k-91 Kolor Peacock. Edited November 20, 2017 by Mirosław Pieślak Share this post Link to post Share on other sites
Andru77 1,109 Report post Posted November 21, 2017 Wszystkie wzory much w szkółce są lubiane przez ryby. Przypadek? Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 21, 2017 Staramy się wybierać wzory skuteczne, rozwijające umiejętności, z w miarę dostępnych i nie drogich materiałów. Ryby i tak zweryfikują nasze umiejętności prezentacji i dobór imitacji. Share this post Link to post Share on other sites
Epidares 177 Report post Posted November 21, 2017 Jakieś porady odnośnie wielkości piórka z którego chcemy zrobić quill? Z jakiego pióra jest zrobiony quill w stepach? Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 21, 2017 Quill w stepie zrobiony jest z lotki kaczki krzyżówki, pióro z pierwszego rzędu. Na nimfy w rozmiarze 8-12 idealne są pióra w w/w wielkości, do mniejszych much lepsze będą mniejsze piórka. Quill ma różną szerokość, podobnie jak stosina z której go zerwiemy. Na czubku pióra będzie cienka - tym końcem przywiązujemy do haczyka. A potem robi się coraz szersza. Dzięki temu możemy wybrać od jakiej szerokości chcemy zacząć nawijanie. W razie potrzeby przycinamy quilla od wąskiej strony i zaczynamy trochę szerszym w większych muchach. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted November 21, 2017 Mirek, myślę, że przydałby się filmik jak taki quill zrobić, bo samo opisanie nie wiele wniesie dla osób które nigdy tego nie robiły ;) Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 21, 2017 Też tak uważam, ale najpierw musi być wyzwanie, a filmik będzie ok. 4 grudnia, dla tych co polegną... Share this post Link to post Share on other sites
volkswagen 261 Report post Posted November 21, 2017 (edited) Myślę, że z tą mucha się poddam. Zepsułem z 20 piór i quill nie wyszedł ani raz. Pióra jakby są jakby suche i strasznie się strzępi przy zerwaniu, innym razem zaś, zostaje białe włókno i nic z tego nie wychodzi. Edited November 21, 2017 by volkswagen Share this post Link to post Share on other sites
Pendergrast 335 Report post Posted November 21, 2017 Mam tak samo. Ale jeszcze jutro spróbuję... Spróbuję namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie, może pomoże. Share this post Link to post Share on other sites
ezehiel 4,670 Report post Posted November 21, 2017 Gdzieś miałem film jak ściągnąć stosinę z pióra na quill. Nie mogę znaleźć. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek.M 5,665 Report post Posted November 21, 2017 Dlatego dałem pomysł, żeby puścić filmik jak uzyskać taki qulill :) Share this post Link to post Share on other sites
Castpol 33 Report post Posted November 22, 2017 (edited) Ups to nie to http://www.qrystian.pl/pl_jak-zrobic-przygotowac-quilla,645.html Edited November 22, 2017 by pol50 Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek Dmyszewicz 661 Report post Posted November 22, 2017 Chodziło o quilla ze stosiny a nie z promienia. Share this post Link to post Share on other sites
Epidares 177 Report post Posted November 22, 2017 No ja też czekam na 4 grudnia w takim razie. Szkoda marnować więcej piór. Share this post Link to post Share on other sites
Castpol 33 Report post Posted November 22, 2017 Chodziło o quilla ze stosiny a nie z promienia. Dzięki za poprawę, nie zwróciłem uwagi na to z czego ma być zrobiony, za sugerowałem się promieniem bo często z niego robię :) Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted November 22, 2017 Można sobie pomóc trochę nożykiem. Trzeba oderwać promienie z obu stron lotki i położyć stosinę na płaskiej powierzchni, ciemniejszą stroną w płaszczyźnie pionowej (do siebie). W okolicy cieńszego końca stosiny wbić nożyk od góry pod warstwę nas interesującą na wylot i trzymając nieruchomo nożyk pociągnąć za końcówkę stosiny. W tym ułożeniu quilla odrywa się "pod włos". :) Od cieńszego końca do grubszego. Share this post Link to post Share on other sites
Epidares 177 Report post Posted November 22, 2017 Dzięki Irku. jeszcze ostatni raz spróbuję wieczorem. :) Share this post Link to post Share on other sites
volkswagen 261 Report post Posted November 22, 2017 Pytanie, jak oddzielić tą łykowatą cześć od stosiny bo za cholerę nie chce odchodzic. Share this post Link to post Share on other sites
Pluszszcz 1,005 Report post Posted November 22, 2017 Położyć na stole i zdrapać :) Share this post Link to post Share on other sites
volkswagen 261 Report post Posted November 23, 2017 Położyć na stole i zdrapać :) Próbowałem. Stosina się łamie, pęka. Może mam stare Pióra? Share this post Link to post Share on other sites
Mirosław Pieślak 728 Report post Posted November 23, 2017 Dodałem na szybko roboczy stepik jak zrobić quilla ze stosiny. Jakość zdjęć kiepska, ale zasadę widać. Share this post Link to post Share on other sites
Kacper.K 2,256 Report post Posted November 23, 2017 Panowie, kto pierwszy się pochwali ;) ? Share this post Link to post Share on other sites